De Gulden Desktop-Wallet

Het voorbeeld met de paper-wallet heb ik gebruikt om te laten zien hoe een Gulden-adres in een wallet werkt. Gelukkig heeft het Gulden-ontwikkelingsteam zeer gebruiksvriendelijke wallets gemaakt voor alle pc’s en mobiele apparaten. Download de wallet altijd vanaf de officiële Gulden website: GULDEN.COM

Ik gebruik hier de Windows desktop-wallet als voorbeeld. Als je de Gulden-wallet hebt geïnstalleerd worden er eerst wat gegevens van de Gulden-blockchain binnengehaald. Daarna moet de de wallet “synchroniseren” met het Gulden-netwerk, dit zorgt ervoor dat elke gebruiker de zelfde informatie heeft over alle transacties.
Terwijl de synchronisatie verder gaat kunnen we ondertussen de backup sleutel voor de Gulden-wallet aanmaken. Deze sleutel is het toegangsbewijs voor alle adressen en transacties die je met deze wallet maakt. Met deze sleutel kun je altijd weer een nieuwe Gulden-wallet downloaden en toegang krijgen tot jouw Gulden-adressen die door de wallet zijn bijgehouden. Klik links-boven in het menu: Bestand/Backup van portemonnee maken.
De backup van de Gulden-wallet werkt met een zogenaamde “herstelzin”. Deze herstelzin bestaat uit 12 woorden. Als je ooit niet meer in je computer kunt door wat voor reden dan ook, dan kun je op een andere computer de Gulden-wallet opnieuw downloaden en na het invoeren van deze herstelzin zul je weer bij je gegevens en Guldens kunnen. Bewaar deze herstelzin dus zorgvuldig!! Schrijf hem op of kopieer en plak hem in een nieuw tekst-bestand. Denk goed na over waar je deze herstelzin bewaart want dit is de enige sleutel tot jouw Guldens!! Jij bent je eigen bank! Je kunt de wallet ook nog beveiligen met een paswoord, dit doe je in het menu: Instellingen/ Portemenee versleutelen. Let op, dit heeft niets met een backup te maken en is er alleen maar om te voorkomen dat andere gebruikers van de zelfde computer gebruik van de wallet kunnen maken.
Je bent nu klaar om de wallet te gaan gebruiken. De Gulden-wallet is zo gebruiksvriendelijk dat het gebruik zich vanzelf uitwijst.
De paper-wallet die ik op de vorige pagina heb besproken kun je nu importeren door in het menu naar: Tools/Sleutel importeren te gaan. Voer hier de Privé sleutel in. De Wallet zal de gegevens van de Gulden-blockchain ophalen en een nieuwe account aanmaken in de wallet. Vanaf deze account kun je dan Guldens versturen naar andere accounts in je wallet of naar Gulden-adressen van andere gebruikers.

Het gebruik van de Gulden desktop-wallet in voorbeelden vind je hier.

Maar het beste leer je natuurlijk door de Gulden-wallet te downloaden en te installeren. Succes!