Wat is de Gulden?

We denken nog wel eens met weemoed terug aan onze oude Gulden, vooral de zilveren Gulden, die was zijn gewicht in zilver waard. Maar het zilver gehalte werd met de jaren lager en vanaf 1967 hadden we alleen nog maar nikkelen Guldens. Omdat de zilverprijs steeg? Of omdat ons geld minder waard werd? Ik denk zelf het laatste. In 1971 koppelde Nixon de goudprijs los van de dollar om de Vietnam oorlog te kunnen financieren en sinds dien is het hek van de dam. We hebben inmiddels de Euro en de centrale banken bepalen samen met de markt de waarde van ons geld. Ik heb in het vorige hoofdstuk al verteld dat het mis gaat doordat de centrale macht zijn macht misbruikt.

Bij de nieuwe Gulden kan dit dus niet. Het systeem wat de waarde bepaald van de Gulden is gedecentraliseerd, er staat niemand aan het hoofd. De gebruikers van de Gulden en de cryptovalutamarkt bepalen de prijs. Hoe meer mensen de Gulden gebruiken, des te hoger de waarde van de Gulden zal zijn. Dus het is niet zo dat 1 Euro 2,20 Gulden waard is, dat dat even duidelijk is. De waarde van de Gulden schommelt sterk en is op het moment dat ik dit schrijf 0,13 Euro waard, maar een maand geleden 0,40 Euro. Vorig jaar rond deze tijd 0,02 Euro. Dit komt doordat de Gulden nog in het begin van zijn ontwikkeling is. Maar de lange termijn trend is stijgend.Stijging gulden koers lange termijn

 

Geen metalen munt

De nieuwe Gulden is dus geen munt van nikkel of zilver, maar een digitale munt of coin zoals ze dat noemen. De munt die je op het plaatje hieronder ziet is gewoon een gadget, leuk om te hebben maar zonder waarde.

Guldens bestaan alleen in de blockchain, een verzameling van gegevens in de vorm van transactie informatie. Het woord blockchain betekent niets meer dan ketting van blokken met gegevens. Wat een blockchain zo bijzonder maakt is de gegarandeerde veiligheid en echtheid van de opgeslagen gegevens. Dit leg ik later nog verder uit.

 

Gulden-adres

Guldens bestaan alleen op een Gulden-adres. Zo’n adres bestaat uit een G gevolgd 33 willekeurige cijfers en letters. De eigenaar van dit adres is ook de eigenaar van de Guldens die op dit adres staan. Dit is een voorbeeld van een Gulden-adres:

GHuGX9KHzVf9demJeMvNB6BDEPqot4RUiu

 

Het aantal verschillende combinaties die mogelijk zijn met 33 tekens is zo groot dat de kans dat er twee dezelfde adressen zijn net zo groot is als 8 keer achter elkaar de hoofdprijs in de staatsloterij winnen! Dus een Gulden-adres is gegarandeerd uniek.

Bij elk Gulden-adres hoort een geheime sleutel. Met deze sleutel krijg je toegang tot het adres om de gegevens te veranderen. Als er gegevens worden veranderd op een Gulden-adres wordt dit na controle opgeslagen in de blockchain. Meer over de blockchain in het volgende hoofdstuk.

 

Gulden paper wallet

Een Gulden adres kun je aanmaken met software. Met een Gulden adres generator kun je zo’n adres aanmaken met bijbehorende geheime sleutel. Als je veilig werkt¬† kun je zo Guldens naar dat adres sturen. Als je zorgt dat alleen jij de geheime sleutel weet kan niemand anders ooit over deze Guldens beschikken.¬† Een paper wallet bevat alleen een Gulden adres en een geheime sleutel met bijbehorende QR-codes om te scannen, maar je kunt er ook iets leuks van maken. Print onderstaande paper wallet uit en vouw de geheime sleutel naar binnen:

 

Volgende pagina: Wat is een blockchain?